Site icon Bursa Tabip Odası

17 Ağustos’u Unutturmayacağız

Geçtiğimiz yıl 17 Ağustos günü, sabah saat 07:24’te, Elazığ/Kovancılar’da 4.0 büyüklüğünde bir depremle güne uyanmış ve “Doğa Bize Hatırlatıyor!” demiştik. Bu defa ise Şubat 2023 Depremlerinin acı tecrübesini de yaşamış olarak, 17 Ağustos’u anıyoruz.

Şubat 2023 depremleri 11 ili etkiledi, resmi sayılara göre 50 binden fazla insan hayatını kaybetti, 230 binden fazla bina, 645 binden fazla bağımsız bölüm yıkıldı veya ağır hasar gördü. Depremlerde en fazla can kaybı Hatay’da meydana geldi, şehir neredeyse tamamen yok oldu.

17 Ağustos Büyük Marmara Depreminde yaşanan ve sonraki yıllarda da sürekli görmeye devam ettiğimiz bir kamusal gerçekle burada da karşılaştık: Bölgede kamu kurumlarının ilk saatlerden itibaren başlayan ve bitmek bilmeyen zaafiyeti!

17 Ağustos depreminde Kızılay’ın ve Sivil Savunma Kurumu’nun yetersizliklerinin anlaşılmasıyla oluşturulan, diğer kurumların beklenen zaafiyetini gidermesi, kamunun bütün olanaklarını tek elden afet bölgesine ulaştırması ve koordine etmesi gereken kurum olarak kurulan AFAD, varoluş sebebi olan en kritik zamanda ciddi zaaflar gösterdi, sınıfta kaldı. Burada ifade ettiğimiz zaafların, “insan hayatı” anlamına geldiğini unutmamak gerekiyor.

Doğa bize kendini hatırlatmaya devam ederken, Türk Tabipleri Birliği olarak biz de hatırlatmaya ve uyarmaya devam ediyoruz: Kamu otoritesi, meslek örgütlerinin, bilim insanlarının sesini duymalı, deprem riskinin azaltılması ve gerçekleşmesi kaçınılmaz olan, her depremde biraz daha yaklaşıyor mu endişesini yaşadığımız olası Marmara depremine hazırlanmak için aklın ve bilimin gereklerini yerine getirmeye bir an önce başlamalıdır.

Uyarılarımızı ve önerilerimizi tekrarlıyoruz:

Türk Tabipleri Birliği Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolu
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi

Exit mobile version