Site icon Bursa Tabip Odası

Aile Hekimleri Konak Kültürevi’nde Toplandı

bursa tabip odası logo

Aile hekimleri temsilcileri Konak Kültürevi’nde sorunlarını konuştular. Aile hekimlerinin %2’sinin katıldığı, sorunlar ve çözümlerin konuşulduğu toplantıda, hekimler meslek örgütünün içinde örgütlenmenin sağlayacağı avantajlardan sözettiler. Bursa, aile hekimliğine geçtiğinden bu yana hekimlerden Tabip Odamıza yansıyan yakınmalar bitmiyor. İl Sağlık Müdürlüğü’nün ve Toplum Sağlığı Merkezleri’nin aile hekimlerine yönelik tutumlarını uygun bulmayan ve her gün yüklenen yeni sorumluluklarla işyükleri belirgin biçimde artan aile hekimleri Bursa Tabip Odası’na başvurarak odamızın resmi ve hukuki girişimlerde bulunmasını talep ediyorlar. Yakınmaların artması üzerine tüm aile hekimlerine SMS ve E-posta yoluyla ulaşmaya çalışılarak 13 Şubat 2010 Saat !0:00’da Konak Kültürevi’nde yapılacak toplantıya katılmaları ve sorunlarla çözüm önerileri üzerine birlikte çalışılması için bir çağrı yapıldı. Toplantıya değişik ilçelerden 15 hekim katıldı. Bursa Tabip Odası Genel Sekreteri tarafından yönetilen toplantıda Dr. Alper Türkbayrak yazman olarak görev aldı. Toplantıda;
Okul aşılarının TSM’nin görevleri arasında tanımlandığı belirtilerek, Bursa İli’nde TSM’lerde yetersiz personelin olmasının idari bir sorun olduğu, bunun giderilmesinin bakanlık ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün sorumluluğunda olduğu tesbitiyle, bunun sonuçlarının Aile hekimlerine yıkılmasının doğru olmadığı vurgulandı. Meslektaşlarımız; halk sağlığı söz konusu olduğu için  bu görevlendirmelere itiraz etmediklerini ancak gelecekte bunun bir süreklilik arzetmesi durumunda yasal girişimlerde bulunulmasının gerekliliğine değindiler.
Okul aşılamaları sırasında oluşturulan listelerin ASM bölgelerine göre belirlendiği, bu nedenle eğitim kurumlarının yoğun olarak bulunduğu ASM’lerde hekim sayısına bakılmaksızın mükerrer görevlendirmelerin yapıldığı ama daha az okulun bulunduğu daha büyük ASM’lerde hiç görev almayan hekimlerin bulunduğu, sonuçta görev dağılımında bir adaletsizliğin oluştuğu belirtilmiştir. Bu tür planlamaların ilgili hekimlerin görüşünün alınarak yapılmasının daha doğru olacağı tespiti yapılmıştır.
Tüm görevlendirilen hekimlerin "aşılamalar sırasında gerekli tıbbi önlemin alınması" sorumluluğu hekime yüklendiğinden gelişebilecek acil bir duruma karşı, aşı günlerinde resmi yazıyla ambulans talebinde bulunulmasının hukuki ve vicdani açıdan uygun olacağına karar verilmiştir.
Müdürlük tarafından yapılan iki saatlik eğitim toplantılarına katılan personelden bile "mutabakat" belgesi isteyen TSM’lerin, tam gün aşı uygulaması için de mutabakat isteyip istemeyeceği merak konusu olmuştur. Mutabakat belgelerinin bir günden fazla sürecek ayrılışlarda istenmesinin, idari sorumlu hekimin inisiyatifine bırakılmasının bürokrasiyi azaltarak, gereksiz zaman kaybına engel olacağının müdürlüğe bildirilmesine karar verilmiştir.
Sağlık Bakanlığı’nın 01.05 2000 tarihli Defin Ruhsatları Hakkındaki Genelgesi’nde, "Belediye tabipleri olan yerlerde, defin ruhsatiyelerinin bu tabipler tarafından, bulunmadığı takdirde hükümet tabipleri tarafından" verileceği belirtilmesine karşın, Osmangazi İlçesi’nde belediye tabibi bulunduğu halde aile hekimlerine "defin suhsatı nöbeti" konulmasının hukuka uygun olmadığının İl Sağlık Müdürlüğü’ne bildirilmesine karar verilmiştir. Eğer belediyelerin de TSM’ler gibi hekim eksikliği varsa bunun giderilmesi için çalışmanın ilgili bakanlıklar düzeyinde yürütülmesi uygun olacaktır.
Mesai ve Poliklinik saatlerinin TSM’ler tarafından karıştırıldığı ve hekimlerin 8 saat poliklinik yapmaya zorlandığı oysa ev ziyaretleri, eğitim ve planlama gibi hizmetler için de hekimlerin mesai saatleri içinde zaman ayrımaya ihtiyacı olduğunun İSM’ne bildirilmesine karar verilmiştir.
Toplantıya katılan hekimler Aile Hekimliği Derneği benzeri bir yapının kurulmasının ciddi emek, zaman ve parasal kaynak gerektirdiğinden yola çıkarak Bursa Tabip Odası içinde yürütülecek bir Aile hekimliği çalışması(Komisyon) için oda tarafından bir süreç yürütülmesine ve bir çağrı çıkarılmasına, her ASM’den en az bir hekimin yapılacak ilk toplantıya katılımının sağlanması için bir çaba yürütülmesine karar verdiler.

Exit mobile version