Site icon Bursa Tabip Odası

Aile Hekimlerinin Yanındayız!

Binlerce sağlık çalışanın itirazına rağmen “Sağlıkta Dönüşüm Programı’ uygulamaya kondu. 2010’da ise “aile hekimliği” tüm yurtta uygulamaya geçirildi. Karar alıcıların ‘ben yaptım oldu’ mantığı ile hareket etmesiyle hiçbir itirazımız dikkate alınmadı ve bugünlere kadar geldik. Yayınlanan son aile hekimliği yönetmeliği ise son nokta oldu.


Aile hekimlerinin eskiden il valiliği ile yaptıkları sözleşme ve fesih yetkisi, il sağlık müdürlüklerine devredildi ve uygulama farklılıkları kişilerin insafına bırakılmış oldu.
Basın ve sosyal medyada paylaşım yapana ceza puanı uygulamasıyla aile hekimlerini susturmanın hedeflendiği de gün yüzüne çıktı. 50 ceza puanı öngörülen eylem üç kez tekrar edildiğinde, sözleşme feshi mümkün kılındı.


Sağlıkta şiddet olgusuna karşılık ilgili yönetmeliğinin 40. maddesinde “Görev yerinde kişilere basit tıbbi müdahale ile giderilebilir fiili eylemde bulunmak veya tehdit etmek 50 ceza puanı” ile cezalandırılır denilerek tam bir kölelik düzeni dizayn edilmektedir.
Kronik hastalıklarla ilgili fiilen yapılması mümkün olmayan işlemler ile performans kesintisi uygulanıp, hak edişlerden yaklaşık yüzde 10 bir kayıp oluşturulacak.
Aile hekimliği çalışanlarının en temel insani hakkı olan sağlık iznine de sınırlama getiriliyor. Yönetmelikte, “çalışan hasta da olsa kanser de olsa, kaza da geçirse, raporlu da olsa 5 nöbet tutamazsa sözleşmesi feshedilir” denilmektedir.


COVID-19 sürecinde fedakarlıkla çalışmış olan aile hekimlerinin ellerinde olan hakları yeni yönetmelikle alınmaya çalışılmaktadır.
Bu sıkıntılar içerisinde bunalan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları seslerini duyurabilmek amacı ile bir eylemlilik süreci başlatmıştır. Ayrıca çatı örgütümüz TTB de bu ucube yönetmelikle mücadele etmek amacıyla hazırlığını tamamlamıştır.


16 Ağustos pazartesi günü başlatılacak olan iş bırakma eylemini yakından takip ediyor ve destekçisi olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. TTB’nin örgütlediği mücadelenin de uygulayıcısı olacağımızı bildiririz. Bursa Tabip Odası her zaman olduğu gibi, bugün ve yarın da meslektaşlarının hak arama mücadelesinde ön safta yer almakta kararlıdır. İş bırakma eyleminde ve diğer tüm eylemlerde karşılaşılabilecek adli ve idari sorunlarda hukuki desteğimizin artarak süreceğinin bilinmesini isteriz.


HAKLIYIZ KAZANACAĞIZ!


BURSA TABİP ODASI
YÖNETİM KURULU

Exit mobile version