Site icon Bursa Tabip Odası

Barış ve Hekimlik Değerleri İçin Ankara Adliyesi’ndeyiz

26 Aralık 2018 Çarşamba günü Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu basın açıklaması yaparak Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Üyeleri hakkında açılan davayla ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Yapılan açıklamada, 24 Ocak 2018 tarihinde TTB Merkez Konseyi Üyeleri,  “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” başlıklı açıklama nedeniyle gözaltına alındıktan sonra haklarında dava açıldığı vurgulandı.

Yapılan açıklamada; barış içinde yaşama hakkının anayasa ile güvence altına alındığı, Birleşmiş Milletler Örgütü başta olmak üzere, Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Tabipler Birliği belge ve yasalarında savaşa karşı çıkmanın evrensel bir ödev olduğunun vurgulandığı hatırlatılarak; hekimlik mesleğinin, “yaşama hakkı ve barışın korunması”nı talep etme hakkının bulunduğuna vurgu yapıldı.

Açıklamada, 27 Aralık 2018 saat 09:00’da Ankara Adliyesi’nde görülecek duruşmaya, Bursa’da görev yapan tüm hekimlerle, evrensel insan haklarına ve değerlerine sahip çıkması beklenen tüm kitle örgütleri, sendikalar ve barış içinde yaşamaya gönül vermiş herkes davet edildi.

Değerli Basın Mensupları,

2018 yılının hemen başında, 24 Ocak 2018 tarihinde Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Üyeleri tarafından yapılan “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” başlıklı açıklama nedeniyle dava açılmış, bildiriye imza atan meslektaşlarımız gözaltına alınmıştı. 2018 yılını ardımızda bırakıp, 2019 yılını barış ve kardeşlik dilekleriyle karşılamaya hazırlandığımız şu günlerde haklarında açılan bu anlaşılmaz tuhaf dava ile uğraşmak zorunda bırakılan Merkez Konseyi Üyesi arkadaşlarımızı yalnız bırakmayacağız.

Savaşların olmadığı, barış ve kardeşlik içinde, eşit, adil, sağlık hakkının güvence altında olduğu bir dünyayı özlemek ve bu özlemle mesleki çaba göstermek hem insanlık, hem de hekimlik ödevidir.

Hekimlik mesleği, doğası ve sorumluluğu gereği yaşatmaya odaklıdır. İnsanın “Yaşama Hakkı”na yönelen her türlü olumsuzluğa karşı çıkmak ve bu tür olumsuzlukların ortadan kaldırılması için çaba göstermek hem ahlaki, hem de vicdani ödevimizdir.

Anayasa’nın başlangıç bölümü, Birleşmiş Milletler Örgütü ve Dünya Tabipler Birliği’nin savaşa karşı tutum belgeleri ve yasaları, Türk Tabipler Birliği ve tüm hekim kuruluşlarını barışı korumak ve savaşa karşı çıkmakla yükümlü kılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü de barış olmadan sağlıktan söz edilemeyeceğini belgelemiştir.

Yaşatmaya ant içmiş bir mesleğin mensupları olarak, bizler yaşama hakkının, barış iklimine sahip çıkmanın asıl ödevimiz olduğunun bilinciyle, duruşmalar boyunca hekim arkadaşlarımızın yanında bulunmaktan onur duyacağız.

Dünya Tabipler Birliği başta olmak üzere dünyanın bütün büyük hekim kuruluşları ve federasyonları, açılan bu dava nedeniyle, Merkez Konseyi Üyesi meslektaşlarımızın yanında olduklarını açıklamış ve desteklerini bildirmişlerdir. Kaldı ki; Türk hekimleri tek başına kalsalar da, her zaman ve her koşulda, yürekten inandıkları evrensel insan hakları ve değerlerini koruma ve kollamaya devam edecektir.

Bu nedenle Bursa’da görev yapan tüm hekimlerimiz başta olmak üzere, evrensel insan haklarına ve değerlerine sahip çıkması beklenen tüm kitle örgütleri, sendikalar ve barış içinde yaşamaya gönül vermiş herkesi Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Üyesi meslektaşlarımızı desteklemek için 27 Aralık Perşembe günü saat 09.00’da Ankara Adliyesi’ne bekliyoruz.

26.12.2018

Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu

Exit mobile version