Site icon Bursa Tabip Odası

Bursa Çimento Kapasite Artışı Projesi Halk Sağlığına, Çevreye ve Tarıma ZARARLIDIR!!!

Bursa Çimento Fabrikası kapasite artışı ve atık ısıdan enerji üretim
tesisi ÇED Olumlu raporına karşı (Bursa Tabip Odası’nın da traf olduğu) AÇILAN DAVADA, bilirkişi raporu
tamamlanmış ve Bursa 2. İdare Mahkemesi yapılmak istenen projenin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir.

Bursa Barosu, Bursa Tabip Odası, Ziraat Muhendisleri Odası Bursa Şubesi, Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Kestel Çevre İnsiyatifi, DOĞADER Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği tarafından 26 Aralık 2017 Salı günü konuyla ilgili basın açıklaması düzenlemiştir.

Basın Açıklaması

BURSA ÇİMENTO KAPASİTE ARTIŞI PROJESİ
HALK SAĞLIĞINA, ÇEVREYE VE TARIMA ZARARLIDIR!!!

Bursa Çimento Fabrikası kapasite artışı ve atık ısıdan enerji üretim tesisi ÇED Olumlu raporına karşı AÇTIĞIMIZ DAVADA, bilirkişi raporu tamamlanmış ve mahkeme heyeti, Bursa’da yaşayan, Kestel’de yaşayan halkımızı yakından ilgilendiren, önemli bir karar vermiştir.

Bilirkişi raporunda,

Bilirkişi raporunda; ÇED dosyasını; hava kirliliğine etkileri yönünden, tarım alanlarına etkileri yönünden, halk sağlığı ve çevreye etkileri yönünden olmak üzere üç ana başlıkta incelemiştir.

BİLİRKİŞİ RAPORUNDA;
Kullanılacak yakıt ve hammaddelerin, sera gazının kapasite artışı oranında arttıracağı, ÇED Raporunda sera gazı "ton karbondioksit eşdeğerinin" (tCO2e) üretimde belirtilen artış miktarında artacağı öngörülerek hesaplanmamış olması, dolayısı ile ÇED RAPORUNDA EN KRİTİK ÇEVRESEL ETKİ OLAN SERA GAZLARININ GÖZ ARDI EDİLDİĞİ belirtilmiştir. Yani bilirkişi sera gazı emisyonları açısından planlanan tesisin çevreye zararlı olacağını açıkça ortaya koymuştur.

ÇED raporunda NO2, PM10 ve çökecek toz miktarı açısından çalışma yapılmış görünse dahi, halk sağlığını tehdit eden diğer gazlar ile akciğerlerden geçerek kana karıştığı bilimsel olarak kanıtlanmış, KANSEROJEN ETKİSİ BİLİMSEL OLARAK KANITLANMIŞ, PM 2,5 AÇISINDAN ÇALIŞMA YAPILMAMIŞ OLDUĞU belirtilmiştir. Açığa çıkacak toz ile birlikte salınacak olan PM2.5 açısından ve diğer tehlikeli gazlar açısından insan sağlığını tehdit edeceğini açıkça ortaya koymuştur.

Yakıtların, atıkların, ve oluşan ürünlerin SEVKİYATININ BÖLGEYE CİDDİ TRAFİK YÜKÜ GETİRECEĞİ raporda belirtilmiştir. Yapılacak kapasite artışı nedeniyle meydana gelecek lojistik araçların bölge trafiğine olumsuz etkisi ÇED raporunda değerlendirilmemiştir.

Her ne kadar Bursa Çimento yetkilileri gizlemeye çalışmış olsalar da yasal sınır olan 3 km’lik ALAN İÇERSİNDE ZEYTİNLİK ALANLARIN TOPLAMI 1983,68 da’dır. Bu zeytinlik alanlar ÇED RAPORUNDA GİZLENMEYE ÇALIŞILMIŞ olsa da bilirkişi raporu bölgede var olan zeytinlik alanların, yapılacak tesisten olumsuz etkileneceğini açıkça ortaya koymuştur.

Özetle bilirkişiler, söz konusu tesisin KAPASİTE ARTIŞININ TARIMSAL, ÇEVRESEL VE HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN UYGUN BULUNMADIĞI kanaatlerini raporlarında açıkça ifade etmişlerdir.
Bu gerekçelerle, Bursa 2. İdare Mahkemesi yapılmak istenen projenin yürütmesinin durdurulmasına karar vermiştir.

Bizler de BURSA ÇİMENTO FABRİKASI YETKİLİLERİNİ BİR KEZ DAHA BU PROJEDEN VAZ GEÇMELERİ İÇİN UYARIYOR , bahse konu tesisin yapılamayacağı yargı kararlarıyla kesinleşene kadar MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİMİZİ bir kez daha halkımız ve kamuoyu ile paylaşıyoruz.
27.12.2017 13:00 Kestel Bursa

Bursa Barosu
Bursa Tabip Odası
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi
Kestel Çevre İnsiyatifi
DOĞADER Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği

Exit mobile version