Site icon Bursa Tabip Odası

BURSA KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİNDEN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ

bursa tabip odası logo

Basında yer alan bilgilere göre, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, açıkladığı gıda ürünlerinde standart dışı madde kullanan firmalardan Beyzanur Gıda Turizm Taşımacılık San. ve Tic. Ltd. Şti’nin ürünlerinde at eti tespit edilmiştir. Adı geçen bu firmanın Bursa İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından açık ihale usulü ile Bursa Yüksek ihtisas Eğitim ve Araştırma hastanesi mutfağında malzemeli yemek pişirme işi ve aynı hastanenin Dörtçelik Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Bursa Ağız Diş Sağlığı Merkezi ile bağlı birimlerinde yemek dağıtımını üstlendiği anlaşılmıştır.

Yine aynı bilgilerde Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Rüstem Aşkın’ın “Bursa’daki hastanelerde yemeklerin ve etlerin çok titiz bir araştırmadan geçtiğini, 5 diyetisyenle numunelerin alınarak yemek kalitesini ve etleri kontrol ettiklerini ve soruşturma başlattıklarını” bildiren açıklaması yer almaktadır.

1220 yatak kapasiteli bu hastanemizde bir “gıda güvenliği" sorunu yaşanması çok vahim bir durumdur. Bu etler, hiçbir veteriner denetiminden geçmediği, hayvan kesimlerinin kaçak olarak yapıldığı, hijyenik koşullar gerçekleşmediği için sağlık açısından tehlike içermektedir. 

Aynı zamanda kesimi yapılan bu hayvanların nasıl beslendiği, hangi ortamlarda yaşadığı, hangi kimyasal ve fiziksel etkiler aldığı bilinmediğinden, sağlık açısından kimyasal ve biyolojik tehlikeler de içermektedir. Bu etleri tüketenlerde sağlık sorunları kısa sürede ortaya çıkarabileceği gibi daha uzun bir süreçte de ortaya çıkabilmektedir. Adı geçen hastanelerde yatarak tedavi gören, ameliyat olan hastalarımızın yanı sıra aynı yemeği yiyen hekim, sağlık çalışanı ve hastane personeli sayısı göz önüne alındığında ortaya çıkan sağlık sorununun boyutu oldukça büyük görünmektedir. Yaşanacak sağlık sorunları, bu alandaki denetimleri yapmayan kamu yöneticilerinin sorumluluğundadır.

Bursa Tabip Odası olarak, Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinden adı geçen firmadan gelen etler için yapılan gıda analizlerinin sonuçlarını gösteren raporların ve bu olayların bir daha yaşanmaması için kamu ve hastane yöneticilerinin aldıkları önlemlerin Bursa kamuoyuyla ivedi olarak paylaşılmasını talep ediyoruz.

07.09.2016

Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu

Exit mobile version