Site icon Bursa Tabip Odası

Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol

Bursa Tabip Odası tarafından yayınlanan Sanata Gönül Veren Hekimler Kitabından…

1-SİZCE SANAT NEDİR?

Esasen insanların yaratma  kabiliyetleri  ile  hayal güçlerini ortaya  koyarak  kendilerini  ifade  etme  biçimidir. Bilhassa  müzikte  sanat  deyince, gündelik  tüketim ve  maddi  kaygıdan uzak eserler ve onların icrası akla geliyor.

2-HEKİMLİKLE SANAT ARASINDA BİR PARALELİK VAR MI?

Meslek erbabı olma babında bir paralellik söz konusu olabilir. Müzikte en nihayetinde bir meslektir. Müzisyenin, bestecinin de mesleğinin erbabı olmuş olanları vardır. Fakat, müziğin daha soyut sanatsal boyutları ile hekimlik arasında paralellik aramaya çabalamak  beyhude bir uğraş olabilir.

3-SİZ SANATA NASIL VE NEDEN YÖNELDİNİZ, NASIL BAŞLADINIZ?

Çevresel faktörler ve genetik diyerek özetleyebiliriz. Babam müziği çok sever ve şarkı söyler, annem ve halalarım ud, keman, ritim saz çalarlar, bitişik  komşumuzun İtalyan  eşi ise ailesine duyduğu hasret dolu hafif opera ve şarkıları söylerdi. Okullarda  müzik  yapma imkanı vardı. Etrafınızda yeğenleriniz ve komşu çocukları enstruman eğitimi    alır ve siz de kah koroda solist olur kah bandoda enstrumantalist olurdunuz. Özetle, evde, aile meclislerinde ve ilkokulda kendi enstrumanımı kullanarak ve şarkı söyleyerek başladım.

4-YAPTIĞINIZ SANATSAL ÜRETİMLER SİZDE NE GİBİ DUYGULAR UYANDIRIYOR?
Çocukluğumdan  bu yana  sanatsal  faaliyetlerin  içinde  bulundum. Bazen  bir  piyano  bazen  bir  keman  eşliğinde   bazen  de   koro   ile korist veya  solist  olarak  şarkı söyledim. Bazen de  enstrumanımla  bir  toplulukta   çalarak radyo  ve  Tv programına  çıkmak imkanını  buldum. Bunlar  şüphesiz  beni onurlandıran, mutlu  eden ve yaşama  sevincimi  artıran  olaylardı. Ancak  ilerleyen  zamanda  örneğin  Bursa  da  birçok  sanatsal  faaliyetin  organizasyonunda  da  rol  aldım.  Mini  konserler  düzenleyerek, Bursa  Filarmoni  derneğinde  korolar  kurarak,  enstruman  kursları  açarak ve  20  yıllık  bir  kuruluşta  çok  sesli  koronun  kurucusu  ve sanatsal faaliyetlerini gerçekleştirmek  bendenizin mutluluğunu bir  kat  daha  artırmıştır. Ancak ülkemizde   kültür  ve  sanatın hala  çağdaş  ülkelerin  çok  gerisinde  olduğunu   görmek  beni  rahatsız  ediyor  
 
5-Hekimlerin sanata eğilimi diğer meslek gruplarından daha fazla sizce bunun nedeni ne olabilir?

Bu enteresan bir soru… Sebebi Türkiye Cumhuriyeti’nin 30’lu yıllardan bu yana icinde bulunduğu sosyal şartlara bağlı olsa gerek. Diğer memleketlerde böyle bir durum var mı bilmiyorum. Doğrusu  ,  sohbet  ettiğim  yurt  dışına  sık  sık  giden ve  yurt dışında   yaşayan sanatçılarımızdan  bu  hususu   doğrulayacak  hiçbir  bilgi  almadım.

Ve kendi kaleminden özgeçmişi…

1944 Kıbrıs’ta doğar. İlk, Orta ve Lise Eğitimini Kıbrıs’ta tamamlar. Ortaokul ve lise yıllarında, okulun çok sesli korosunda korist ve solist olarak yer alır. Okul dışında akordeon dersleri alır. Müzik eğitiminin yaygın olduğu Kıbrıs’ta yeğenlerinin piyanolarında çalışır. Bilahare okulun bandosuna alınarak trompet çalmayı öğrenir. Lefkoşa Türk Erkek Lisesi ile Kız Lisesinin birlikte verdiği konserlerde korist ve solist olarak yer alır. Karma Koro ve Bando ile Kıbrıs televizyonunda konserlere katılır.

1960 Kıbrıs Cumhuriyet’inin ilanı ile sahip olduğu T.C. vatandaşlığına ilaveten Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı belgesini alarak, 1962 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesini kazanır. Öğrencilik yıllarında çok sesli koro ararken, İstanbul Tabip Odası Türk Sanat Müziği Korosuna girer. 14 Mart Tıp bayramı konserlerine iştirak eder. Kısa bir süre de Feridun Darbaz Yönetimindeki Koro çalışmalarına katılır. Ancak aradığı çok sesli koroyu, Türk Talebe Birliği çatısı altında bulur.

Besteci, şef, Nedim Odyam korosuna tenor olarak alınır. Odyam Korosunda, İstanbul Belediyesi Opera Korosundan sanatçılarla tanışır ve operanın da müdavimi olur. Zamanın bas solistlerinden Atilla Manizade’den koroya davet alır. Bu sırada, Kıbrıs Rumlarının Türklere karşı giriştiği katliam hareketlerine seyirci kalmamak ve mevcut hükümeti harekete geçirmek için yürüyüş eylemleri yanında, müzikle ne yapılır düşüncesi ile; Kıbrıslı şairin (Özker Yaşın)  yazdığı, Müzik Öğretmeni (Kemal Gündüz) bestelediği “Namık Kemal Kantantı”nı hazırlanır. İstanbul Radyosunda konsere başlamak  üzere  iken, İstanbul Garnizon Komutanlığı tarafından ikinci bir 6-7 Eylül olmasın!.. gerekçesi ile durdurulur.

1969’da mezuniyeti müteakip, Askerlik görevi Kayseri’ye çıkar. Tesadüfe bakın ki Bando Bölüğünün sağlık sorumluluğu ona aittir. Bu vesile ile bando hasretini zaman zaman gidermek imkanını bulur.

1975 yılında, Bursa Çekirge SSK hastanesine tayin ile Bursa yerleşilir. Eşinin İngiltere’den sertifikalı Piyano eğitmeni olması nedeni ile önce doktor arkadaş çocukları ile piyano dersleri başlar. 1976 yılından itibaren Bursa’nın muhtelif salonlarında “Mini Piyano Resitalleri’’ düzenlerler. O dönemde Bursa’da şimdiki müzik kurumlarının hiç biri yoktur. Konserler; Katılan küçük çocukları motive ederken bir taraftan da piyano enstrümanına ilgiyi artırır. Konser ücretleri Devlet Güzel Sanatlar Galerisine bağışlanarak katkı sağlanır. Müdür Emin İlter beyle, yerli ve yabancı birçok virtiyöze Konserler verilmesine destek olunur.
1990 yıllarında, Bursa valisi Erdoğan Şahinoğlu’nun gayretleriyle Emekli Vali Mustafa Karaer’in kurduğu Bolu Kültür ve Dayanışma derneğinde bir dönem başkan yardımcılığı bir dönemde başkan olarak çalışır. Yapılan Bolu Kültür Geceleri ile elde edilen hasılat Çağdaş Eğitime bağışlanır.

Bursa Belediyesi Kültür ve Sanat vakfında Ekrem Barışık beyin genel sekreter olduğu zamanlarda danışman olarak bir süre hizmet verir.

1994 yılında Prof. Murat Çizakça, Çok Sesli Çızakça Korosunu kurar. Kuruluşunda ve idamesinde yardımcı olur. Eşi Fethiye Sanlıkol ve kızı Saadet Sanlıkol’da birlikte koroda yer alırlar. Bir yıl sonra görev icabı ayrılan Murat Çızakça’nın idari görevini Leyla Çızakça ile birlikte yüklenir. Hasan Adıgüzelzade’yi koronun şefliğine getirir. Uludağ Üniversitenin de desteğini alan koro; çalışmalarını daha ciddi boyuta taşır. Bursa’da henüz başka amatör çoksesli koro yoktur. Çok sesliliğin misyonerliğini yapar. Devlet Güzel Sanatlar Galerisi, çağdaş eğitim sahnesinde, Tayyare Kültür Merkezinde ve Bursa Uluslararası Kültür ve sanat festivali bünyesinde, Barış Manço Kültür Merkezinde konserler verilir, Ankara korolar şenliğine hemen her sene katılarak başarı belgeleri alınır.

Çok Sesli Koro 2006 yılında itibaren, Parkan Sanlıkol başkanlığında, koristlerin sponsorluğunda, Şef Levent Sezgin yönetiminde “Dünya Müzik Dostları” DMD adı altında çalışmalarına ve konserlerine devam eder. Bu kez konserler Senfoni Orkestrası ile ortaklaşa yapılmaya başlanır. DMD Korosu, Bursa’nın hala tek amatör korosudur. 2007 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21’e Müzik Eğitim Grubu olarak dahil olunur. Projeler yapılır ve projeler doğrultusunda; Türk Yunan Dostluk Konseri, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Konserleri, Avrupa Orkestrası ve korosu ile konserler gerçekleştirilir.

2008 yılında Yerel Gündem 21 genel sekreteri ile görüşür ve Dünya Müziği Derneği’ni kurar. Derneğin kurulmasını müteakip; DMD Karma Çoksesli, DMD Gençlik Çoksesli, DMD Çocuk Çoksesli, DMD Minikler Çoksesli koroları kurulur.
Uluslararası korolar yarışmalarına katılır. (Ohrid korolar yarışması, Balçik korolar yarışması)… Merinos Kültür Merkezinde 80 çocukla başlayan Enstrüman Eğitim Çalışmaları başlatılır, Bursa Kent Piyano Günleri yapılır. 2013’de 560 piyano çalıcısı katılır ve festival 2 tam gün sürer. DMD Oda Orkestrasını kurar ve DMD korosu ile 2 konser verirler.

1996 senesinde, kurulan Bursa Filarmoni Derneğinin üyesi olur. Çızakça çoksesli korosundaki birçok sanatseverle destek çalışmalarına başlar. BFD’nin 2. Dönem seçimlerine katılarak başkan yardımcısı olarak çalışmalara başlar.

Bursa’daki Müzik öğretmenlerine BFD’ne üye olma hakkı kazandırır, Çocuk Kulübü ve Gençlik Kulübü’nü kurar ve müteakiben Çocuk ve Gençlik korolarını kurar.

Belediyeden alınan konut, tefriş edilir. 2 piyano, oturma takımları dolaplar ve bilgisayarlar. Bilahare enstruman kursları açılır. Eğitim alan çocukların sayısı 130’zu geçer. BFD’den ders alan çocuklarla, 17 mini konserle görkemli 23 Nisan Çocuk Şenlikleri ve 19 Mayıs Genç Sanatçılar Resitali gerçekleştirilir. Senfoni onuruna yemekli toplantılar yapılır. Orkestranın tanıtımına maddi manevi destek olunur. Gelen Şef ve misafir sanatçıları karşılamak ve gerekli ihtiyaçları ile ilgilenilen bir organizasyonu geliştirir.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanının kültür parktaki binaları yıkması üzerine Enstruman eğitimi durur. Başkan Bozbey’le görüşerek çalgı eğitim merkezinin önemi anlatılır. M.Bozbey‘in destekleri ile önce 3 okulda eğitim kursları başlatılır. Konak Kültür Merkezi tamamlanınca,  enstruman kursları bu merkezde toplanır.  5 senede 800 çocuğa ulaşır. 2003 yıllarından sonra çocuklara, Fethiye Kültür Merkezinde birbirinden güzel müzik festivalleri yapılır.

2010 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi; Yerel Gündem 21’ri lav edip Kent konseyini kurar. Dünya Müziği Derneği olarak Kent Konseyi Bünyesinde de “MÜZİK EĞİTİM GRUBU” ismiyle yer alınır. Kent Konseyi başkanlığı ve Büyükşehir belediye başkanlığı ile iletişimi sağlar.

2003 yılından itibaren Sayın KKTC kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denkdaş teklifi ile Bursa KKTC Fahri Konsolosu olmam konusunda Bakanlar kurul kararını müteakip göreve getirilir. KKTC üniversitelerinin tanıtımı başta olmak üzere 2 şehir arasında uçak seferlerinin konması çabaları sürdürülürken Bursa da yemekler yapılarak Kıbrıs yemek kültürü hakkında, tarihi ve Turistik yerleri hakkında sunumlar düzenlenmiştir. KKTC uyruklu sanatçıların Bursa’da konser vermeleri sağlanmıştır. Müzik, spor ve folklor konusunda karşılıklı münasebetler kurulmuş ve gerçekleştirilmiştir.

Bursa Filarmoni dernek yönetiminde çalıştığı yıllarda, Bursa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesinin kısa sürede yapılmasına da destek olur. Temelleri atılan lisenin yapılması için gayretleri vardır. Bilinen bu durum üzere. 2005 yılında Zeki Müren Anadolu Güzel Sanatla Lisesi, Veli ve Okul Aile birliği toplantısında oy birliği ile onur üyesi seçilir. Okula Minyatür Zeki Müzesini kurar. Seramik Atölyesinin   kurulmasında  uğraşır, Okul çevresinin ağaçlandırılması, Nilüfer  Belediyesinin katkılarının sağlanması   2 adet Konsol piyano ve 1 adet kuyruklu piyano, konser salonunun daha  elverişli  hale  getirilmesi, dolaplar, halılar, sabit ve hareketli panolar, sandalyeler ve koltuklar, 35 kadar pergole…. Halen okulla ilgili yeni projeleri uygulamaya konmaktadır.

2003 Yılında Bursa Tabip Odası Yönetimi tarafından çağrılarak muhtelif konularda fikir teatisini,  kendisine kültürle ilgili çalışmalar önerilmişti. Bu vesileyle BTO içerisinde bir kültür komisyonu oluşturarak toplantılar yapar.

Türk Sanat Müziği Korosunun ve Orkestrasının BTO bünyesinde oluşturulması

Türk Halk Müziği Korosunun ve Çalgı topluluğunun BTO bünyesinde oluşturulması

Çok sesli koro kurulması teşebbüsleri neticesiz kalır ancak 2003 yılından itibaren Dünya Müzik Dostları BTO  nın  bu  açığını kaparcasına  her  sene   14  Mart  etkinliklerinde  yer  almıştır. Bu koroların hepsinde korist olarak bazen de solist olarak katılmıştır.

Enstrüman Eğitimi (Piyano, keman, Gitar, Saz, Akordeon, yan flüt) başlatılmıştır.

Hekim Çocukları Resital başlatılmıştır. Halen devam etmektedir. Lisan Kursları (İngilizce, Almanca, Japonca),  Resim Kursları başlatılmıştır. Her sene Konserler TSM; THM ve Çok sesli korolar iştiraki ile II. Murat Medresesinin “BTO Kültür Merkezi” olması için çalışır ve alınır. BTO Misafirhanesi ile sosyal tesisinin Plan-Projesi çizdirilir. Bursa ve Sağlık Bakanlığı nezdinde çalışmalar yapılır. Eski Tıbbı araç ve Gereçleriyle Müzik aletleri Sergisi. BTO  ile  Selanik Tabip  Odası  arasında   (Türk –Yunan Diyaloğu Projesi) Avrupa  Birliği projesine katılır. Muaffak olunur.

1980 yılından itibaren, gezdiği ülkelerden, aldığı müzik aletlerini biriktirir halen 220’yi aşkın müzik aletleri koleksiyonu vardır. Hayallerinden biri de Bursa’da Müzik aletleri Müzesi oluşturmaktır.

Bazı Plaket ve Belgeler

Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi tarafından
Okulumuza ve Zeki Müren’in anısını yaşatma adına Katkılarınıza sonsuz teşekkürler
Nilüfer Belediyesi ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü
Nilüfer Belediyesi Müzik Eğitim çalışmalarının Başlatılmasına yapmış olduğu öncülük ve bugüne Kadar sunduğunuz katkılardan dolayı sonsuz teşekkürler
Bursa Tabip Odası Başkanlığı
Kültür ve Sanat Komisyonu Başkanı olarak yaptığınız çalışmalardan dolayı teşekkürler ederim.
Bilim ve sanat Merkezi Müdürlüğü
Bilim ve Sanat Merkezine yapmış olduğunuz katkılardan dolayı teşekkür ederiz.
Bursa Filarmoni Derneği
Derneğimize sağladığınız destek ve katkıların anısına teşekkürlerimizle
Bursa Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser
41.Uluslararası Bursa Festivaline katkılarınız nedeni ile şükranlarımızı sunarız.
Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı Müdürü İsmail Göğüş                                              
Çoksesli Müziğin Bursa’da bir yaşam biçimi haline gelmesindeki yoğun gayret ve çabalarınız için şükranlarımı arz ederim
Bursa Çekirge Rotary Club Başk
Bilgi birikimlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe
Avrupa Orkestra ve Korosu Dostluk konseri solist sanatçı katılmanız onuruna
Bursa Tabip Odası Başkanlığı
Kültür ve Sanat Komisyonu için gerçekleştirdiğiniz etkinliklerden dolayı Bursa Tabip Odası adına teşekkür ederim
Bursa Büyükşehir Belediyesi Erdoğan Bilenser
Bursa Büyükşehir Belediyesi Mandolin Orkestrası ve Çocuk Korosunun oluşturulmasında gösterdiğiniz çaba, destek ve katkılarınız nedeniyle teşekkür ederim
Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Erdem Saker
Şehir Kütüphanesi etkinliklerine katkınız nedeni ile teşekkür ederim
 KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş tarafından verilen Berat
 Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Necdet Sezer tarafından verilen Berat

Exit mobile version