Site icon Bursa Tabip Odası

Edirne’de mültecilerin durumu ve TTB İzlem Raporu

Türk Tabipleri Birliği (TTB) temsilcilerinden oluşan bir heyet, 4 Mart 2020 tarihinde Edirne’de mültecilerin bulunduğu alanlarda ve Edirne’nin Yunanistan sınır kapısı Pazarkule’deki mülteciler ve görevliler ile çeşitli görüşmeler yaptı, yerel yönetim ve sağlık görevlilerinden durum ve sürece ilişkin bilgi aldı. Heyet, görüşme sonucu elde ettiği bilgileri raporlaştırdı.

Mültecilerin önemli sağlık risklerinin bulunduğunu tespit eden heyet, belirli noktalarda temel insani gereksinimler için bile gönüllü desteğine muhtaç olduklarını, tuvalet, temiz su ve gıda temininin mümkün olamadığını bildirdi. Ayrıca, sınır bölgesinde Yunanistan kolluk kuvvetlerince uygulanan şiddet ve tam olarak sağlanamayan güvenlik şartları nedeniyle doğrudan karşı karşıya kaldıkları hayati tehlikeler dışında, mültecilerin ciddi insan hakları ihlalleri içinde bulundukları belirtildi.

İlk olarak hastane acillerini ziyaret eden heyet, bu kapsamda Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Tekirdağ Devlet Hastanesi’nde görüşme ve incelemelerde bulundu. Jandarma Kontrol Noktası ve diğer kontrol noktalarında da görüşmeler yapan heyet, halk sağlığı açısından yaptığı hızlı değerlendirme ve gözlemlerini özetle şöyle paylaştı:

Heyet, raporda şu önerilere yer verdi:

Raporun tam metni için tıklayınız.

Exit mobile version