Site icon Bursa Tabip Odası

Hekimlerden 14 Mart’ta 4 talep

Bursa’daki hekimler ve sağlık çalışanları 14 Mart Tıp Bayramı’nda “Sağlık Hakkı” için yürüdü. Tıp Bayramı’nda hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sorunları bir kez daha gündeme geldi. Hekimlerin 4 talebi olduğunu dile getiren Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Güzide Elitez, “Haksız ihraç edilen hekimlerin görevine iade edilmesini, hastaya yeterli süre ayırmayı, çalışırken, emeklilikte yeterli ücreti ve sağlıkta şiddetin sona ermesini diliyoruz” dedi.

Sağlıkta Dönüşüm Programı başta olmak üzere pek çok sorunla mesleğini sürdüren hekimler ve sağlık çalışanlarının sorunları, 14 Mart Tıp Bayramı’nda bir kez daha gündeme geldi. Setbaşı Mahfel önünde toplanan sağlık çalışanları ve hekimler, ellerindeki beyaz balonlarla “Sağlık Hakkı” için Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü. Sağlık hakkının satılamayacağını savunan hekimler, Sağlıkta Dönüşüm politikalarını eleştirirken, çalışma koşulları, sağlık hakkı ve hekimlik hizmetleriyle ilgili hükümete sundukları talepleri yeniden dile getirdi. Yürüyüşe CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ın yanı sıra akademik odaların ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle hekimler ve sağlık çalışanları katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Güzide Elitez, 14 Mart’ın bayram olarak kutlanmadığını belirterek, "Şiddetin arttığı, nitelikli sağlık hizmetlerinin verilemediği bir dönemde Tıp Bayramı’nı kutluyoruz ve böyle bir ortamda bizden hizmet bekleniyor. Bu 14 Mart’ta da taleplerimiz net. Haksız hukuksuz ihraç edilen hekimlerin görevine iade edilmesini, hastaya yeterli süre ayırmayı, çalışırken ve emeklilikte yeterli ücreti talep ediyoruz. Bizleri hastalarımızla karşı karşıya getiren uygulamalara son verilmesi ve sağlıkta şiddetin sona ermesini diliyoruz. Şiddetin önlenmesi için Meclis’e sunulan yasa tasarısının hayata geçirilmesini istiyoruz” diye konuştu.

HEKİMLER PERFORMANS YÜKÜYLE KARŞI KARŞIYA
14 Mart Tıp Bayramı etkinliği Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’nde düzenlenen kutlama programıyla devam etti. Kutlama programı Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı Doç. Dr. Peter Körner’in yönetimindeki Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı 11. Sınıf öğrencilerinin müzik dinletisiyle başladı. Programın açılış konuşmasını yapan Bursa Tabip Odası Başkanı Güzide Elitez, insan hayatının her noktasına dokunan bir mesleği sürdürdüklerini belirterek, “Bundan 98 yıl önce 14 Mart 1919’da İstanbul işgal altındayken direnen Tıbbiyeli öğrencilere borçluyuz bu günü. Bugün daha karamsar bir noktadayız. Hekimler performans yüküyle karşı karşıya. Bizler mesleğimizi yaparken, ayağımızın geri geri gittiği bir noktadayız. Sağlık iyi yönetilmiyor. Hekime müracaat 2002 yılından bu yana arttığını görüyoruz. Ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması verilerine baktığımızda bu alandaki başvuru sayılarının azaldığını görüyoruz. 14 Mart’lar aydınlığın simgesidir. Bu dayanışmayı arttırmalıyız” dedi.

“İYİ HEKİMLİK ZORLAŞTIRILIYOR”
Türkiye’nin 2002 yılından bu yana kışkırtılmış sağlık talebi ile karşı karşıya olduğuna vurgu yapan Elitez, “Uluslararası verilerde ise dünyadaki hasta müracaatlarda en üst sıralardayız. Hastane ve özele başvuru ve kamu kullanımına baktığımızda ise, kamuya yatırımlarının nüfus artışına göre ilerlemediğini, özel yatırımların arttığını görüyoruz. Çekilen MR sayılarında şampiyonluğumuz var. Bursa’nın İstanbul’dan fazla MR cihazı olduğunu saptamamız mümkün. Cebimizden her gün sağlık için daha fazla para harcıyoruz. Hekim sayımıza baktığımızda 4 bin 569 hekim var Bursa’da. Odaya üye 2 bin 981 hekim var.
Birinci basamakta hasta başvurularının her geçen yıl azaldığını görüyoruz bu da sağlık politikalarının başarısızlığını gösteriyor. İkinci ve üçüncü basamakta başvurular artıyor. Ameliyat sayıları ülkemizde artmış durumda. 10 bin kişiye 24 yatak düşüyor Bursa’da. Bursa’da 10 bin kişiye düşen yoğun bakım yatak sayısı yüzde 3,5. Bursa’da yatak sayısı 7 bin 100 olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

Programa CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil ve Orhan Sarıbal, Bursa Vali Yardımcısı Yalçın Bulut, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nevzat Kahveci, hekimler ve sağlık çalışanları katıldı. Etkinliğe katılan hekimlerin 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutladı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri adına İnt. Dr. Hasan Nasuhi Budak konuşma yaptı. Etkinlikte ayrıca meslekte 30, 40, 50 ve 60’ıncı yılını dolduran hekimlere plaketleri takdim edildi. Bursa Tabip Odası 2017 Çevre Ödülü ise Sağlık ve Çevre Birliği’ne verilirken, ödülü CHP Bursa Milletvekili’nden birliğin Türkiye Ofis Sorumlusu Funda Gacal aldı. Öykü yarışmasında dereceye giren Dr. Ömer Faruk Tabar’a ikincilik ve Dr. İbrahim Baykal’a üçüncülük ödülü takdim edildi.

Exit mobile version