Site icon Bursa Tabip Odası

Mersin’de sözleşmesi feshedilen Aile Hekimleri için Basın Açıklaması

Bugün Mersin’de görev yapan bazı aile hekimlerimiz ve aile sağlığı çalışanlarımızın,  anayasal güvence altında bulunması gereken hak ve özgürlükleri göz ardı edilerek, iş akitleri fesh edilmektedir.

Daha iyi bir aile hekimliği uygulaması hedefiyle çıktığımız bu yolda, Sağlık Bakanlığı ne yazık ki oyunbozanlık yapmıştır.

Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinde görev alan aile hekimleri, anayasal güvence altında bulunan hak ve özgürlüklerinden yoksun bırakılmış, her gün omuzlarına yüklenen angaryalarla şamar oğlanına döndürülmüştür.

Aile hekimliği işleyişinde “sözde nöbet” lere gitmeyen pek çok  aile hekimine verilen ceza puanları sonucu, ülkemizin tüm illerinde sözleşme fesihleri, “bakanlık uygulayıcıları” tarafından devreye sokulmuştur.

Her il yöneticisinin farklı yorumlamasına alıştığımız ülkemiz aile hekimliği uygulamasında, bazı illerimizde “sözde nöbet” lere gitmeyen aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarımız, sözleşme fesihleri ile karşı karşıya kalmıştır.

Değerli arkadaşlarımız; Bildiğiniz gibi altı ay, hastane acillerinde nöbete “HAYIR” dedik, sonra, bir yıldır da cumartesi nöbetlerine “HAYIR”!! diyoruz. Bu kararları hep beraber aldık. Dernekler, Tabip Odaları, Sendikalar ve AHEF. Ve birlikte mücadelemizi sürdürüyoruz.

Sağlık Bakanlığı, yaptığı yanlıştan bir an önce vazgeçmeli, inat etmemelidir. Çalışanlarını köle gibi görmemeli, onları dinlemelidir.!!

Uluslararası yasa ve kaidelere uygun, insancıl, baskı ve angaryalardan uzak bir aile hekimliği uygulaması için, yeni bir yol haritasını alanın çalışanları olarak bizlerle beraber çizmeli, çalışanlarını küstüren, mesleki tükenmişlik yaşatan hatalı uygulamalarına ivedilikle son vermelidir.!!

Sağlık Bakanlığı bir yol kavşağında olduğunu anlamalıdır. Ancak tarafını, baskılar ve angaryalardan, hukuksuz tek taraflı uygulamalardan yana değil, toplumumuzun refahı ve geleceği için, daha iyi bir aile hekimliği uygulamasından yana kullanmalıdır.

Sağlık Çalışanları olarak, ülkemiz insanlarına bundan önce hep yaptığımız gibi, her türlü olumsuz koşula rağmen hizmet etmeye devam edeceğiz.

Değerli Basın Mensupları; ülkemizin sağlıklı geleceğinin güvencesi olan Aile hekimliği uygulaması için sürekli üretimde bulunduk. Çağdaş ve akılcı uygulamalara destek verdik yanlışlar için uyarıda bulunduk, gerektiğinde meydanlara indik… sağlıklı birey , sağlıklı toplum için, maliyet etkin sağlık ekonomisi için, gelecek kuşakların hak ettikleri kaliteli sağlık hizmetini alabilmeleri için, mesleki haklarımız ve meslek onurumuz için, sağlıklı Sağlık sunanlar olabilmek için….!!

Tüm uyarılarımıza ve çözüm önerilerimize rağmen; Hiç bir mantık ve matematiğe uymayan, Aile hekimliği uygulamasını deforme eden, bir fanteziden öte geçemeyen Cumartesi ek mesaisine direnç gösteren meslektaşlarımız sözleşme fesihleri ile karşı karşıyadır. Meslek onurumuz adına, Aile hekimliği uygulamasına sahip çıkmak adına, keyfiyete dur demek adına BİRLİĞİMİZİN GÜCÜNÜ göstermek adına,tüm paydaşlarımızla bu gün MERSİN’deyiz…Mersin il derneği başkanımız ve Sözleşme feshi ile karşı karşıya olan hiçbir meslektaşımız yalnız değildir.!!!


(Bursa Tabip Odası, Türk Sağlık-Sen Bursa Şubesi, Sağlık Sen Bursa Şubesi, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Bursa Şubesi, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası Bursa Şubesi, Bursa Aile Hekimleri Derneği)

Exit mobile version