Site icon Bursa Tabip Odası

Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunları Sürüyor!

Bursa Karacabey’de ziyaret ettiğimiz, mevsimlik tarım işçilerinin kaldığı, kamplardan edindiğimiz izlenimleri, şahit olduğumuz sorunları ve çözüm önerilerimizi bu kitapçıkta bir araya getirdik.

Bursa-Karacabey’de mayıs ayında meydana gelen sel baskını, mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı kampların yerlerinin uygun olmadığını, barınma koşullarının kötü olduğunu bir kez daha gösterdi.

BTO Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Erkan Yaslıoğlu, Meteoroloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Feryal Biçkici, Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Neslihan Binbaş, Doğader Genel Sekreteri Filiz Tuncer, Tarım ORKAM-SEN Bursa Şube Başkanı Fikret Gizir, yüksek mimar İrem Tunçbiz ve Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan araştırma görevlilerinin katıldığı ziyarette Karacabey’in Ortasarıbey ve Eskisarıbey köylerinde bulunan mevsimlik tarım işçilerinin kaldığı kamplarda incelemelerde bulunuldu.

RAPOR BTO.ORG.TR ADRESİNDE

16 Haziran’da gerçekleştirilen ziyaretin sonrasında hazırlanan raporda, kamp alanlarında yaşam koşullarının zorluğu birinci elden görüldü. Kamplardaki yerleşim yerlerinin ‘ev’ olarak tanımlanamayacağı belirtilen raporda, çalışma koşullarına da değinildi. İşçilerin insani ihtiyaçlarının karşılanmasında dahi büyük sıkıntıların olduğuna dikkat çekilen raporda sağlık hizmetlerine ulaşım ise yine buradaki vatandaşların çok büyük zorlukla karşılaştıkları bir diğer konu. Bursa Tabip Odası yöneticileri, ilgili komisyon üyelerinin katılımıyla 2017 yılında, içinde Karacabey’in de olduğu üç ilçede ve 5 kampı ziyaret etmiş, mevsimlik gezici tarım işçilerinin yaşadığı koşulları yerinde tespit etmiş ve yayınlamıştı. Ziyaret sonrası hazırlanan raporda; kurulan çadırlarda 6 ila 10 kişi bir arada yaşandığını, banyo-tuvalet ihtiyaçlarını derme çatma kulübelerde gidermeye çalıştıklarını ve yıllar içinde barınma koşullarında düzelme olmadığını belirtilmişti.

KRİTERLERE UYULMUYOR

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, “Raporda, kampları 19 Nisan 2017’de yayınlanan Genelgeye uygunluk açısından değerlendirmiş ve aranan 13 kriterden sadece 3 tanesinin sağlandığını açıklamıştık. 2018 tarihli raporumuzda da kampların sel ve su baskını gibi çevresel olaylara karşı savunmasız olduğunu belirtmiştik. Raporumuzu yayınlamamızın üzerinden geçen 3 yıl boyunca bu sorunun giderilmediğini Karacabey’de yaşanan olayla görmüş olduk. Keyfi olarak ve hiçbir kritere bağlı olmadan seçilen kamp alanları ve kamplara ulaştırılmayan hizmetler mevsimlik gezici tarım işçilerinin sağlığı için risk oluşturmaktadır” dedi.

YETKİLİ BİRİMLER HAREKETE GEÇMELİ

2021 yılının haziran ayında yaptıkları ziyarette de ne yazık ki işçilerin yaşam koşulları konusunda bir ilerleme olmadığını üzülerek gördüklerini söyleyen Doç. Dr. Türkkan şunları söyledi: “Kampa ve kampta yaşayan mevsimlik gezici tarım işçilerine 19 Nisan 2017’de çıkartılan genelgede belirtilen yapı, işlem ve hizmetler henüz sunulmamıştır. Hem kamp koşullarının iyileştirilmesi, hem çalışan işçilerin sosyal güvencelerinin sağlanması, hem çocuk işçiliğinin önüne geçilmesi, hem de toplum sağlığının korunması amacıyla devletin yetkili birimleri derhal harekete geçmelidir. Genelgede tanımlanan hizmetler zaman yitirmeden halka ulaştırılmalıdır.”

Exit mobile version