Site icon Bursa Tabip Odası

POS cihazlarında olması gereken özellikleri

bursa tabip odası logo

Hekimlerce kullanılacak POS cihazları ve bunlar tarafından üretilen belgelerin, aşağıda sayılan özellikleri haiz olması gerekmektedir.

Belge üzerinde mükellef bilgileri, tarih, saat, sıra no, hizmetin cinsi, vergi dahil tutarı vb. bilgiler ve ?Bu belge V.U.K. uyarınca serbest meslek makbuzu yerine geçen belge hükmündedir.? ibaresi yer alacaktır. Gelir Stopaj/Tevkifat Seçeneği kurumlara hizmet verildiğinde hesaplanacaktır. Stopajlı POS fişi/makbuz talep edenler de genelde yaptıkları ödemeyi gider olarak göstererek vergiden düşebilecek olan kuruluşlardır.

Öte yandan detay açıklama istenen banka ve kurum sevklerinde ise Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı?nın 29.08.2008 tarihli yazısına göre; kredi kartı ile yapılan ödemelerde POS makinesinden çıkan belgenin yanı sıra serbest meslek makbuzu da düzenlenebilir. Bu durumda POS belgesinin tarih ve numarası kesilecek olan serbest meslek makbuzuna yazılmalıdır. POS belgesinde yer alan toplam tahsilat tutarının aynı olması gerekmektedir. Bu şekilde düzenlenen POS belgesinin bir nüshasının kesilen serbest meslek makbuzunun altına eklenerek hastaya verilmesi gerekmektedir. POS belgesi ile birlikte serbest meslek makbuzu düzenlendiğinde bu iki belgeden sadece bir tanesi gelir olarak dikkate alınacaktır.

Exit mobile version