Site icon Bursa Tabip Odası

Sağlık çalışanlarının koruyucu malzeme eksiklikleri hızla giderilmelidir

COVID-19 ile mücadelede kritik bir aşamada bulunmaktayız. Büyük bir özveriyle salgına karşı mücadeleyi ön saflarda yürüten sağlık çalışanlarının ve hekimlerin sağlığının korunmasının öncelikler arasında yer alması gerekmektedir. Önümüzdeki günlerde vaka sayısının artacağı da hepimizin malumu olmakla birlikte hala yapılması gerekenleri sıralayan uzun bir liste bulunmaktadır. Bu bağlamda önlemlerin gecikmeli olarak alındığı ve sağlık çalışanlarının bu ortamda kendilerini güvende hissetmediklerinin kamuoyu ve sağlık yöneticileri tarafından bilinmesi gerekmektedir. Salgınla mücadelede en önemli unsur, mücadelenin temel unsuru olan sağlık çalışanlarının sağlığının korunmasıdır. Sağlık çalışanlarının sağlığının korunmasının devletin yükümlülüğü olduğunu anımsatmak isteriz.

İlimiz ölçeğinde hekimlerimizle yaptığımız görüşmelerde aşağıda sıraladığımız sorunların bulunduğunu Bursa’nın yerel ve kamu yöneticilerine iletmek isteriz:

  1. Değişik sağlık birimlerinde, ki bunların içinde özel hastaneler de yer almaktadır, kişisel ekipmanlar maske, eldiven, gözlük, yüz koruyucu, önlük temini konusunda pek çok yetersizliklerin olduğu sağlık çalışanları tarafından odamıza iletilmektedir. Sağlık Müdürlüğü tarafından eksiksiz dağıtıldığı söylenen ” Olası/kesin COVID-19 vakaları ile 1 metreden daha yakın temas edecek personel” için gerekli kişisel koruyucu malzemeler hala gereksinimleri karşılamaktan uzaktır. COVID-19 bulaşını engellemek amacıyla kullanılan uygun koruyucu ekipman, kamu ve özel tüm birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarına sürekli ve eksiksiz olarak temin edilmelidir.
  2. COVID-19 şüpheli vakalardan örnek alımı sırasında kullanılan malzemelerde de eksiklikler bulunmaktadır. Bazı hastanelerde COVID-19 negatif gelen hastalarda kullanılan N95 maskelerin tekrar kullanıldığı bilgisi  ileten hekimler vardır. Bu durum sağlık çalışanı için büyük bir risktir.
  3. Sağlık çalışanlarının aileleri konusunda kaygıları vardır. Onlara ulaşıp çözüm önerileri getirilmesi gerekmektedir. Hastanelerin yakınında konaklama olanaklarının yaratılması ailelerine hastalık bulaştırma kaygısı olan çalışanlar için bir çözüm olabilir.
  4. Özellikle şehir Hastanesi başta olmak üzere sağlık çalışanları için uygun taşıma sistemi oluşturulmalıdır. Bursa Büyük Şehir Belediyesi gerekli olanakları sağlamalıdır.
  5. COVID-19 bulaşından kuşkulanılan tüm sağlık çalışanlarına ivedilikle uygun tanı testi yapılmalı ve bu çalışanlar yakından izlenmeye başlanmalıdır.
  6. Dezenfektan temini konusunda Sağlık Müdürlüğü eczacılık biriminin destek olması gerekmektedir. Bazı özel hastanelerde dahi dezenfektan sorunu bulunduğu üyelerimiz tarafında bize bildirilmektedir.

-Karşı karşıya olduğumuz salgın, merkezi ve yerel yönetimlerin, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve toplumun tamamının topyekün desteğini alarak baş edilebileceği boyutta bir tehlikedir. İlimizde mutlaka bir “Pandemi Kurulu” oluşturulmalı ve Bursa Tabip Odası, Bursa Dişhekimleri Odası, Bursa Eczacı Odası, Bursa Veteriner Hekimler Odası bu kurulda yer almalıdır.

Akşam alkışları hekimler ve sağlık çalışanlarının morallerini yükseltiyor, güç veriyor. Ancak bu zorlu mücadelede alkış dışında beklentilerimiz olduğunu da ifade etmek istiyoruz. Her tür zorluğa ve ekipman eksikliğine karşın hekimlerimiz ve sağlık çalışanları bu mücadelede ön saflarda vatandaşımıza sağlık hizmeti vermek üzere özveriyle çalışacaktır. Bu çalışma sırasında güçlü olabilmeleri için tüm bu gereksinimlerinin karşılanması gerekmektedir.

 

Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu

Exit mobile version