Site icon Bursa Tabip Odası

Sağlıkta şiddete artık sessiz kalmayacağız!!!

 

 

Değerli Basın Mensupları; Meslek Örgütlerimizin Değerli Temsilcileri ve Değerli Meslektaşlarım;

Son bir ay içinde;

Sebep: “ hastanın kendisinin gelememesi”

Sonuç “ilaç yazdırmak için gelemeyen kişinin“ yanına 10 kişiyi de alarak planlı şiddet için ASMye gelmesi.

Bu üç olayın üçünde de görevini özveriyle, kanunlara ve kurallara uygun yapan meslektaşlarımız ve bunu hiçe sayan kanun tanımaz ve kanunlara aykırı talepte bulunan “sözde” hastalar var.

Bu saydıklarımızın hepsinde devleti temsil eden sağlık çalışanları ve usulsüz talepleri olan kişiler var.

Bu saydığımız olayların  hepsi, önünde bayrağımızın dalgalandığı ve devletin onayı ile çalışılan birimlerde oluyor.

Evet biz sağlık çalışanları bir yemin ettik. Bu yeminde deontoloji var, bu yeminde etik var, bu yeminde şifa vermek var. Bu yeminde “ hasta hekim arası kutsal ve güvene dayalı muayene var. Önce zarar vermeme var.

Ama bu yeminde  hastanın her istediğini yapmak yok! Bu yeminde kişinin kendisi gelmeden işlem yapmak yok! Bu yeminde kanunlara aykırı işlemler yok! Bu yeminde yalan beyanla çeşitli raporlar hazırlamak yok!

Değerli Basın Mensupları;

Savaşta bile dokunulmazlığı olan sağlık çalışanları artık görevi başında şiddete maruz kalıyor. Tehdit ediliyor, darp ediliyor ve maalesef öldürülüyor!

Biz özveri ile çalışan sağlık çalışanları ve onların temsilcileri olarak diyoruz ki:

Etkin, caydırıcı, ertelemesiz ve uygulanabilir bir “Sağlıkta Şiddet Yasası” bir an önce çıkarılmalıdır. Yeni yasada sözel ve fiziksel şiddetin yanında; sosyal medya, görsel ve yazılı basında yapılan yanlı, hedef gösteren, halkı kışkırtan, şiddete özendiren ve asılsız ithamlar içeren yayınlar için de cezai yaptırımlar yer almalıdır.

Bu yasa düzenlenene kadar mevcut yasalarda var olan cezalar, en üst düzeyden uygulanmalıdır.

Kanunlara uygun görev yaptıkları için şikayete uğrayan meslektaşlarımız korunmalıdır. 184 SABİM hattı, adına uygun olarak, şikayet hattı değil, sağlıkla ilgili bilgilendirme hattı olmalıdır.

Bizler yöneticilerimize sesleniyor ve diyoruz ki yapılacak her değişiklikte sahada uygulayıcı olan bizler diyaloğa hazırız. Mesleki uygulamalarımızda yaşadığımız tüm sorunları ve çözüm önerilerimizi sizlerle paylaşmaya hazırız. Çalışanını memnun edemeyen ve koruyamayan hiç bir sistem başarılı olamaz!

Biz Halkımızın sağlığını korumak için çalışmaya devam etmek istiyoruz. Ancak bu gün, kendi sağlığımızı da korumak için, illerimizde iş bıraktık. Bakanlığımızı bizi koruması için uyarıyoruz. 17 Nisan’da Dr. Ersin ARSLAN’ın ölüm yıldönümünde Sağlık Bakanlığı’nı bir kez daha uyaracağız. Bu gün burada Bursa’nın birçok yerinden gelen ve kalbi bizimle olan sağlıkçılarla birlikte şiddetin karşında dimdik duruyoruz! Sayımız giderek artıyor. Hep birlikte burada ve diğer illerimizde basın açıklamaları yapıyor ve sessiz kalmayacağımızı haykırıyoruz. Birliğimizi devam ettirecek, daha da güçlenecek ve sağlıkta şiddeti bitirmek için henüz yapmadığımız ne kaldıysa onu da yapacağız diye söz verdik ve sözümüzü tutuyoruz, iş bırakıyoruz… Sağlıkta şiddete artık sessiz kalmayacağız!!!

Aşağıda imzası olan meslek örgütleri olarak Bursa ve Türkiye Kamuoyuna duyurulur.

 

03.04.2019

Bursa Tabip Odası / Bursa Aile Hekimleri Derneği

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Bursa Şubesi

Türk Sağlık Sen Bursa Şubesi / Birinci Basamak Birlik Dayanışma Sendikası Temsilciliği

Genel Sağlık İş Bursa Şubesi

Exit mobile version