Site icon Bursa Tabip Odası

Şehir Hastaneleri Bursa’nın sağlığına iyi gelmeyecek!

SAĞLIKTA ŞEHİR HASTANESİ BİLMECESİ

 

HEKİMLER VE ECZACILAR UYARDI: SAĞLIĞA ULAŞIMDA KAOS KAPIDA

 

Bursa’da pek çok hastanenin kapatılarak Şehir Hastanesi’ne taşınmasıyla birlikte vatandaşın sağlık hizmetine ulaşım engeli yaşayacağını belirten Bursa Tabip Odası Başkanı Güzide Elitez, “Bursa Şehir Hastanesi yatak sayısı sorununun çözümünde kullanılmalı, hiçbir hastane kapatılmamalı” dedi.

Bursa Tabip Odası ve Bursa Eczacı Odası, düzenledikleri basın toplantısıyla Bursa kamuoyunda uzun süredir tartışılan Şehir Hastanesi ile ilgili suskunları oynayan İl Sağlık Müdürlüğü’ne açıklama yapması çağrısında bulundu. Bursa Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıda kent merkezindeki pek çok hastanenin kapatılarak haziran ayında Şehir Hastanesi’ne taşınmasının tartışıldığını hatırlatan Bursa Tabip Odası Başkanı Doktor Güzide Elitez, konuyla ilgili İl Sağlık Müdürlüğü’nden bir türlü bilgi alamadıklarını söyledi. Bursa’da merkezde yer alan ve uzun yıllardır sağlık hizmeti veren birçok büyük hastanenin akıbetinin gizlendiğini savunan Elitez, “Bursa Sağlık Müdürü, Nilüfer İlçesi Doğanköy mevkiindeki, 1355 yatak kapasiteli olduğu söylenen bu hastanenin açılması ile hangi hastanelerin kapatılacağını, hekimlere, yıllardır hizmet aldıkları hastanelerinin kapatılıp kapatılmayacağını bilmeye ihtiyacı olan kamuoyuna açıklamaya zorunludur. Ancak Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin’in basında yer alan açıklamasındaki  ‘Şehir Hastanesi ve Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi ile Bursa’mız 2030 yılına kadar sağlıkta sıkıntı yaşamayacak.’ cümlesinden anlıyoruz ki Bursa’da bu iki hastaneden başka hastane kalmayacak. Yine basında yer alan haberlerde, Onkoloji Hastanesi, Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Ayten Bozkaya Spastik Çocuklar Hastanesi, Zübeyde Hanım Hastanesi’nin kapatılacağı Çekirge ve Muradiye hastanelerinin butik hastanelere dönüşeceği bilgisi yer almaktadır” dedi. Bursa’da pek çok hastanenin kapatılarak Şehir Hastanesi’ne taşınmasıyla birlikte vatandaşın sağlık hizmetine ulaşım engeli yaşayacağını belirten Elitez, hastanenin yatak sayısı sorununu çözmek için kullanılması ve hiçbir devlet hastanesinin kapatılmadan hizmete girmesi gerektiğini vurguladı. Elitez, “Şehir Hastanesi” olarak adlandırılan kamu-özel ortaklığı yöntemiyle kurulan ve işletilen hastanelerin sağlık hizmetleri sistemini eriten, özel ve kâr amaçlı hizmetler sunduğu ve bu hastanelerde sunulan sağlık hizmetinin odak noktasını insanın sağlığı değil, elde edilecek kârın oluşturduğuna da dikkati çekti.

ÇEKİRGE ÇOCUK HASTANESİ’Nİ UNUTTUNUZ MU?

Çekirge’deki Çocuk Hastanesi’nin de benzer senaryolarla kapatıldığını hatırlatan Elitez, “Gelen tepkilerin büyüklüğü ile hastanenin kapatılmayacağı söylenmiş, ancak hastanenin birimleri teker teker taşınıp içi boşaltılıp sonunda da tabelası indirilmişti. Bugün Bursa’nın merkez ilçesinin ulaşılabilinir çocuk hastanesi yoktur. Bu hastanelerin bu süre içinde aynı akıbete ulaşacağını öngörmek zor değildir, kaldı ki şehir hastanelerinin açıldığı diğer illerde yaşananlar ( Ankara’da Bilkent Şehir Hastanesi için 6, Adana’da 4 hastane kapatıldı ) bize bu öngörümüzün gerçekleşeceğini bugünden göstermektedir” ifadelerini kullandı.

Elitez İl Sağlık Müdürlüğü’ne açıklaması için şu soruları yöneltti:

“Bursa’da hangi hastanelerimiz kapatılacak? Kapatılacak hastanelerin içinde Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi de var mıdır? Bursa’nın yoğun bakım ve hastane yatağı ihtiyacı varken bu hastanelerin kapatılmasını kamuoyuna nasıl açıklıyorsunuz? Bursa Şehir Hastanesinin kamuya yapım maliyeti nedir? Bursa Şehir Hastanesi için Sağlık Bakanlığı ne kadar kira ödeyecek? Bursa Şehir Hastanesi için yüzde 70 doluluk oranı söz konusu mudur? Şehrin 19 km dışında olan hastaneye hasta ve hasta yakınlarının ulaşımı nasıl (gece/ gündüz) sağlanacak? Hayati tehlikesi olan hastalar, yaşlılar, engelliler için dezavantajlı hastaların ulaşımı için nasıl önlemler alındı? Şehrin 19 km dışında olan 1.355 yataklı bir hastanenin hekim ve sağlık personeli buraya nasıl ulaşacak, icap nöbetlerinin gereği farklı çalışma saatleri olan sağlık hizmetinin devamlılığı açısından çalışanların ulaşım sorunları nasıl çözülecek? Şehir hastanelerinin yatak başına kapalı alanının çok fazla olması nedeniyle, hekimler ve sağlık çalışanları hastane içerisinde hizmet sunmasındaki zorluklar için nasıl bir önlem alındı? Sağlık alanında yaşanan şiddet yüzünden zor günler yaşayan hekimlerin şiddetten korunabilmeleri için nasıl önlemler alındı?”

BASIN AÇIKLAMASI

Exit mobile version