Site icon Bursa Tabip Odası

Şimdi İtiraz Zamanı

DOSAB’ın insanları öldürmek için ısrarına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onay verdi.

DOSAB Termik Santrali için hazırlanan 2. ÇED Raporu Bakanlık tarafından onaylandı. ÇED Raporuna itirazlar 5 Ağustos 2016 tarihine kadar Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yapılabilecek.

“Bursa birleşti DOSAB kaybetti” demiştik. Bursa kent merkezinin ortasına yapılması planlanan DOSAB Termik Santraline karşı onbinler sokağa dökülmüştü. Platform olarak sayısız etkinlik gerçekleştirmiş, her etkinliğimizde Bursa halkının güçlü desteğini almıştık. Platform üyelerimizle açtığımız davayı 5 Mayıs’ta kazanmış, ilk ÇED raporunu iptal ettirmiştik.

Bursa’da yüzbinlerin sesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kulaklarını tıkadı. DOSAB’ın 2. ÇED dosyası Bakanlığa verdiği tarih üzerinden bir ay bile geçmeden “ÇED Olumlu” kararı verdi.

Şimdi itiraz zamanı.

Şimdi halk olarak DOSAB termik santrale karşı duruşumuzu bir kez daha gösterme zamanı.
Onaylanan yeni ÇED dosyasına 5 Ağustos 2016 Cuma günü mesai bitimine kadar bireysel itirazınızı ileterek geleceğimize sahip çıkalım.

İTİRAZ İÇİN KENDİ DİLEKÇENİZİ YAZABİLECEĞİNİZ GİBİ YAZININ SONUNDA VERİLEN ÖRNEK DİLEKÇEYİ DE KULLANABİLİRSİNİZ.

Not: İtiraz dilekçenizi elden verebilir, taahhütlü posta veya BİMER üzerinden iletebilirsiniz.
İtirazını elden vermek isteyenler, Altıparmak Stadyum Caddesi üzerinde Kapalı Spor Salonu karşısındaki Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne dilekçelerini verebilir. Verilen her dilekçe için ayrı kayıt numarası alınmalıdır.

Posta yolu ile itiraz etmek isteyenler, postaneden, ‘Bursa Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Stadyum Cad. No:39 Osmangazi BURSA’ adresine ‘Taahhütlü Posta’ olarak dilekçelerini gönderebilir.

BİMER üzerinden itiraz göndermek isteyenler, www.bimer.gov.tr internet adresine itirazını iletebilir. BİMER başvuruları için hazırladığımız videoyu şu adresten
https://www.youtube.com/watch?v=7wR_T–3Cv4
izleyerek kolayca başvuru yapabilirsiniz.

ÖRNEK İTİRAZ DİLEKÇESİ:

KONU: DOSAB Bursa Buhar ve Enerji Üretim Tesisi hakkında 25.07.2016 tarihinde Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü internet sayfasında yayınlanarak nihai kabul edilen Çevresel Etki Değerlendirme Raporu’na itirazlarım.

DOSAB Termik Santrali için hazırlanan 2. ÇED Dosyası’nın başvurusunun üzerinden bir ay bile geçmeden onaylanarak “ÇED Olumlu” belgesi verildiğini üzüntü ve kaygı içinde öğrendim.

Oysaki benim gibi Bursa’da yaşayan yüz binlerce kişi, ilk “ÇED Olumlu” kararına karşı açılan davanın kazanıldığını, adaletin yerini bulduğuna inanıyorduk.

Mahkemenin iptal kararı üzerinden üç ay bile geçmeden DOSAB termik santrali ikinci ÇED dosyasının, Bursa Valiliği ile Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygun görülüp onaylanarak "ÇED Olumlu” kararı verilmesi bütün olumsuzluklarına rağmen sanayicinin desteklendiği, vatandaşın gözden çıkarıldığı düşüncesi yaratmıştır.

Eğer DOSAB Termik Santrali kurulmasına izin verilirse diğer sanayi bölgeleri de kendi termik santrallerini kurmak isteyecektir. Yalnızca Bursa’da 13’ü Organize olmak üzere 26 sanayi bölgesi olduğu düşünülürse onaylanan bu ÇED raporuyla her birinin termik santral kurma girişimlerinin de önü açılmaktadır. Yerleşim merkezlerinde onlarca termik santralin kirlettiği yaşanmaz kentler ortaya çıkacaktır. Devlet organları, bu ÇED raporunun kabulüyle bir bütün olarak yaratılan tehlikeyi ve sağlıksız gelişmeyi görmek zorundadır.

1302 sayfa onaylanan yeni ÇED dosyasındaki hiçbir bilgi ve buna olanak sağlayan hiçbir Kanun ve Yönetmelik, bu santralden dolayı çocuğumun, benim ve ailemin ömrünü kısaltabileceği, çeşitli hastalıklar çekerek yaşamak zorunda bırakabileceği gerçeğini ortadan kaldırmaz. O binlerce sayfadaki bilgiler, Bursa’da yaşayan milyonlarca insanın bozulacak sağlığını geri getirmez.

Kömürlü termik santrallerin erken ölümlere neden olduğu Sağlık Bakanlığı ve dünya çapındaki çeşitli sağlık kurumları tarafından kabul edildiği halde Bursa kent merkezinin ortasına termik santral yapılmasının önünü açacak ÇED raporuna Olumlu kararı verilmesi ”Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.” diyen Anayasamızın 56. Maddesine aykırıdır.

Anayasamızın 56. maddesi ayrıca “çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.” diyerek devletin yükümlülüğünü de ortaya koymaktadır. Ben vatandaş olarak Anayasal yükümlülüğümü yerine getiriyorum. Devletin de Anayasal yükümlülüğünün yerine getirmesini DOSAB Buhar ve Enerji Üretim Tesisi “ÇED Olumlu” kararının iptal edilmesini, sanayicinin karı yerine Bursa halkının sağlığı ve sağlıklı geleceği düşünerek DOSAB Termik Santraline “ÇED Olumsuz” verilmesini arz ederim.

Tarih: ………………………………..
Kimlik No:…………………………………….
Adı Soyadı:………………………………….. Adres:…………………………………………………….. ………………………………………………………………..
İmza:

Exit mobile version