Site icon Bursa Tabip Odası

Yapılması gerekenlere odaklanmalıyız!

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, Bursa İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin kentteki vaka artışının nedeni olarak tatile giden aileler, kapalı mekanlarda oturmanın artması ne aşılamaya yeterli ilgi olmadığını göstermesi üzerine, söz konusu nedenleri daha önce anlattıklarını, artışın nedenine değil, pandeminin kontrol altına alınması için yapılması gerekenlere odaklanılması gerektiğini söyledi.

Bursa’da yeni olgu sayısı hızla artıyor. 11-17 Eylül haftası yüz binde 135,86 olan yeni COVİD-19 olgu sayısı 25 Eylül- 1 Ekim haftasında yüz binde 363,75 oldu.

Doç. Dr. Türkkan, basına verdiği demeçte şunları söyledi: “Bursa’da tatilden dönenlerin ve 15 yaş üstündeki öğrencilere aşı yapılmadan okulların açılmasının vaka sayısını artıracağını tarih vererek söylemiştik. Üstelik yeni ve daha bulaşıcı varyantların bu duruma eklenmesi ile dördüncü pikin üçüncü piki aratacağını vurgulamıştık. Bursa’da yaşanan olgu sayısındaki artış bizim için şaşırtıcı değil; bunun olacağını önceden söylemiştik. Üstelik bunu paylaşılan kısıtlı veriyi değerlendirerek görmüştük. Bir öngörünüz var ise sorunu engelleme şansınız da vardır.

Bu şekilde devam edilirse, gelecek günlerde önümüzdeki ayın artışının nedenlerini konuşuyor oluruz. Öğrenciler yeterince aşılanmadı, öğretmenler ve diğer kamu kurum çalışanları için PCR yapılması zorunluluğu kaldırılıyor. Aşılama beklenenin çok altındaki bir hızda sürdürülüyor ve bilgi kirliliği nedeniyle olan aşı tereddüdüne yönelik çalışmalar çok yetersiz. Kış koşulları nedeniyle kapalı alanlarda, yetersiz havalandırma koşullarında yaşamaya başlıyoruz. Tüm bunların üstüne yeni varyantların çıkma olasılığını eklediğimizde gelecek ay da hasta sayısında artış yaşanacağını söyleyebiliriz.

Yapılması gereken; sürecin bilimsel yöntemler kullanılarak yürütülmesi, şimdi artmış olgu sayıları üzerinden geriye bakarak artışın neden olduğunu söylemek yerine artışı durdurmak ve iyileştirmek için ne yapmak gerektiğini konuşmak ve yapılması gerekenlere odaklanarak uygulamaktır.”

Exit mobile version