Site icon Bursa Tabip Odası

YASTA DEĞİL, İSYANDAYIZ !!KADINA YÖNELİK ŞİDDET BİTMELİDİR !!

YASTA DEĞİL, İSYANDAYIZ !!
KADINA YÖNELİK ŞİDDET BİTMELİDİR !!

Özgecan Aslan’ın akıl almaz bir şekilde katledilmesi ülkemizde erkeklerden kadınlara yönelen şiddetin son olgusu olmuştur. Özgecan’ın ailesine sabır diliyoruz. Hepimizin başı sağolsun !

Neden oluyor bu acı olaylar ? Neden son yıllarda kadın cinayetleri, kadına şiddet olguları artıyor ? Eski AKP Bakanı Fatma Şahin’in dediği gibi “Medya abartıyor. Kadına yönelik şiddet algıda seçicilik” mi? Yoksa AKP hükümetinin uyguladığı “cinsiyetçi politikalar” nedeniyle kadının ikinci plana itilmeye, çalışma yaşamından eve sokulmaya çalışılmasının sonucu “erkek egemen” toplumda, en uç noktada karşılık bulması mıdır ?

Özgecan’ın katledilmesi, bir kişiye “kadın” olmaktan dolayı yapılan bir saldırının yanı sıra Türkiye’de kadının kamusal alanda var olması, eğitim görmesi, yolculuk etmesi gibi temel haklarına bir saldırıdır. Bu anlamda, bu olay bireysel değil giderek büyüyen toplumsal bir sorundur. Bunun tek sorumlusu söyledikleri sözlerle toplumu etkileyen, bu söylemlere uygun yasalar çıkaran ve uygulayan siyasi iktidardır. 

Ülkemiz, ne yazık ki, yalnızca “kadın” olduğu için en temel insan hakkı olan yaşama hakları ellerinden alınan kadınların ülkesi olmuştur. Yasal düzenlemelere bakıldığında hepsinin bir karşılığı bulunmaktadır. Sözde yasal düzenlemeler, kurumlar oluşturulmaktadır. Ancak, bu yasaları uygulamayan, “iyi hal”i gözetip ya da çeşitli mazeretleri öne sürerek cezalarda indirim yapan,  tecavüze uğrayana "psikolojik olarak etkilenmemiştir" diyen ya da "kendisinin isteği ile olmuştur" diyebilen herkesin bu katliamlarda payı vardır.

Ayrıca, biz hekimler, cinsel saldırıya maruz bırakılan kadınların yaşadığı bedensel ve ruhsal  sorunlara tanık oluyoruz. Adli tıpta otopsilerini yapıyoruz. Bu olayları ilk fark eden ya da bu olayların yardım çığlığı gibi ilk anlatıldığı kişileriz.
Bursa Tabip Odası olarak “kadın evinin süsüdür”, “en az üç çocuk doğurun”, “kadınlar çalışmasa işsizlik azalır” gibi eril ve cinsiyetçi söylemlerin devletin en üst kademelerinden yükselmesini ve kültürel olarak normalleştirilmesini bu acı olayların nedeni olarak görüyor ve bu söylemlerin artık son bulmasını diliyoruz.

Tüm kadınların yaşam hakkı için, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırılması için, kadınların her düzeyde eşitliğini sağlamak için, tüm sorumluları göreve davet ediyoruz !

Yasta değil, isyandayız!

Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu

Exit mobile version