Page 655 - Multidisipliner Covid 19
P. 655
COVID-19 Pandemisinde ‹flçi Sa¤l›¤› ve ‹fl Güvenli¤i
oluşturularak farklı birimlerin eşgüdümü sağlanmalıdır. Hastalık belirtisi
olan çalışanların işyerine girmeleri engellenmeli, tıbbi yardım almaları,
evlerinde kalmaları sağlanmalıdır. Çalışma süreleri ile dinlenme aralarının
hastalığın yayılmasını önleyecek biçimde yeniden düzenlenmesi, sağlıklı
beslenme ve fizik aktivite olanaklarının sunulması ve çalışanın teşvik
edilmesi önerilmektedir. İşyeri servis saatleri ve sayısının hastalık ve bulaş
yolu gözetilerek yeniden organize edilmesi gereklidir. İşyerinde ziyaretlerin
sınırlandırılması, çalışanların hareket alanlarını sınırlayacak yeni rotalar
belirlenmesi, gereksiz alanların kapatılması ve asansörlerin kullanımının
engellenmesienfeksiyon ile mücadeleye yönelik iş organizasyonları içinde
sayılabilir.
Fizik mesafenin sağlanması: Çalışanların hem birbirleri hem de tedarikçi,
müşteri, ziyaretçilerle aralarına mesafe konmasıdır. Temel olarak iki
metrelik mesafe hedeflenmelidir. Fizik mesafenin sağlanamayacağı
durumlarda, çalışanların aynı anda aynı ortamda olmasını engelleyecek
uygulamalar seçenek olarak düşünülmelidir. Yemek gibi toplu yapılacak
etkinlikler aynı yaklaşım ile yeniden düzenlenmeli, masa ve sandalyeler
arasındaki mesafe optimum fizik mesafeyi sağlayacak biçimde
yerleştirilmelidir. Toplantılar sanal ortamda ya da elektronik iletim sistemleri
kullanılarak yapılmalıdır.
Hijyen ve temizlik: İşyerinde yürütülen temizlik uygulamaları, bulaşıcılığı
azaltmak amacıyla pandemi perspektifinden tekrar değerlendirilmelidir
(7). Pandemi öncesi işyerinde el yıkama kültürünün yerleşmiş olması
koruyucu etki gösterecektir. El hijyeninin sağlanması korona virüs
enfeksiyonunun yayılmasını engellemektedir. İşyerinde el yıkama
olanaklarını değerlendirilmek ve geliştirilmesini sağlamak işyeri sağlık
biriminin öncelikli işlerinden olmalıdır. Başta işyeri girişi, yemekhane,
ziyaretçi alanları olmak üzere uygun yerlere el yıkamak için su, sabun ve
tek kullanımlık havlu konularak çalışanlar el yıkamaları için teşvik edil-
melidir. Ellerin tüm yüzeylerinin en az 20 saniye boyunca sabun ile
ovalanarak temizlenmesi önerilmektedir. El hijyeninde antiseptik içeren
sabunlar önerilmemektedir. El dezenfektanları da su ve sabuna ulaşılama-
dığı durumlarda kullanılmalı, rutin kullanıma sokulmamalıdır.
Doğrudan temas yoluyla hastalığın yayılmasına neden olabilen iş istasyonu,
654